Каскадна фільтрація плазми крові

Каскадна фільтрація плазми крові за своєю ефективністю, мабуть, є одним з найбільш значущих методів реофереза, завдяки своїй визнаній лікарським співтовариством ефективності. Каскадна фільтрація плазми - один з найсучасніших методів реофереза, що застосовується при лікуванні низки  захворювань, що важко піддаються звичайній терапії. Серед таких захворювань лікарі вирізняють системний атеросклероз.

Принцип каскадної фільтрації плазми зрозумілий вже з назви. Саме слово «каскадна» вказує на те, що процес фільтрації проходить у кілька етапів.

7(1)У момент процедури кров людини (1) забирається малими порціями і на першому етапі пропускається через первинний фільтр (2) з діаметром пори 400 нм, що відокремлює плазму (4) від інших компонентів крові (3).

На другому етапі плазма крові (4) надходить у внутрішню камеру (5) фільтра другого каскаду з діаметром пори 70 нм – «фракціонатор плазми». На цьому етапі компоненти плазми (7) здатні пройти через пори фільтруючого матеріалу, з’єднуючись з клітинами крові, повертаються пацієнту.

Молекули (6) з великою молекулярною вагою – шкідливі для організму речовини (атерогенні ліпопротеїди низької і дуже низької щільності, ЛП (а) та ін.), Присутні в плазмі, за рахунок їх великого розміру відсіюються мембранним фільтром.

Таким чином, клінічний ефект процедур каскадної плазмофільтрація пов’язаний з безпосереднім видаленням з крові та тканин патогенних компонентів. Всього протягом курсу лікування потрібно від 1 до 16 сеансів каскадної фільтрації.

На відміну від інших методів очищення крові дана методика має ряд суттєвих переваг:

По-перше, процедура заснована на фізичному видаленні тільки «поганих» компонентів плазми і завжди гарантує 100% результат.

По-друге, нормальні компоненти плазми повертаються пацієнту практично без втрат, а значить, відсутня необхідність переливання препаратів донорської плазми.

По-третє, повністю виключаються всі ризики інфікування, а також відсутній і ризик виникнення важких алергічних реакцій.

По-четверте, використання високоякісного обладнання та витратних матеріалів забезпечує високий рівень безпеки та комфорту пацієнта під час проведення лікувальної процедури.

Показання до каскадної фільтрації при порушеннях ліпідного обміну:

  • Гомозиготна форма спадкової форми гіперхолестеринемії (абсолютні показники).
  • Гетерозиготна форма спадкової форми гіперхолестеринемії – важкий перебіг, відсутність необхідного ефекту від медикаментозної терапії та / або непереносимість гіполіпідемічних препаратів.
  • Комбінована гіперліпідемія з переважанням факторів зазначених вище.
  • Наявність ІБС та високого рівня ЛП (а).
  • Недостатній ефект або неможливість застосування лікарської гіполіпідемічної терапії у хворих з первинною або вторинною гіперліпідемією.
  • Порушення ліпідного обміну у хворих, які перенесли ангіопластику.
  • Виражена гіпервязкость при загостренні ІБС.

Протипоказання до каскадної фільтрації при порушеннях ліпідного обміну:

  • Непереносимість екстракорпорального кола кровообігу.
  • Алергія на компоненти процедури.
  • Вага дітей менше 20 кг.
  • Виражені порушення гемодинаміки, прояви серцевої недостатності, важка аритмія, аневризма аорти, пороки серця з декомпенсацією.
  • Важка печінкова недостатність.

Хочеться зазначити, що лікування методом каскадної фільтрації з успіхом застосовується в комплексній терапії подагри, метаболічного синдрому (синдром інсулінорезистентності), порушенні ліпідного обміну у хворих на цукровий діабет 2 типу, гострої або підгострої нейросенсорної приглухуватості, порушенні кровообігу в диску зорового нерва, при атеросклерозі шийних судин , периферичному атеросклерозі, старечої і діабетичної ретинопатії, діабетичної стопи, невиношуванні вагітності та ін.