Стентування і коронарографія

Для стентирования1Серце – порожнистий м’язовий орган, прокачує кров по всьому організму. Коронарні артерії – це судини, кровоснабжающие серце. Ці артерії можуть звужуватися або повністю блокуватися зростаючими в стінці судини атеросклеротичними бляшками, що складаються з холестерину, жирових відкладень, солей кальцію. Це явище називається атеросклерозом і є однією з основних причин ішемічної хвороби серця.
При появі перших симптомів уражених коронарних артерій (болі в області серця і за грудиною, задишка) треба терміново звернутися до лікаря і виконати ряд досліджень:
1) електрокардіографію в спокої;
2) пробу з дозованим фізичним навантаженням на тредмілле або велоергометрі;
3) лабораторне дослідження для аналізу ризику виникнення інфаркту міокарда.

Однак, перераховані дослідження не дають Вам і Вашій доктору відповідь на три важливих питання:
1. Які артерії серця вражені атеросклерозом?
2. В якому місці артерії локалізується атеросклеротична бляшка?
3. Які розміри атеросклеротичної бляшки, а значить і прогноз для життя?

Єдиним методом, що відповідає на ці питання, методом «золотого стандарту» діагностики ІХС, є коронарографія (КВГ) – рентгенологічне дослідження кровоносних судин серця.

Як проводиться коронарографія?

Під місцевою анестезією, в спеціалізованій операційної, оснащеної рентгенангіографічним обладнанням, Вам зроблять прокол (пункцію) стегнової артерії в області пахової складки і через спеціальний пристрій по черзі введуть тонкі катетери (гнучкі трубочки). За їх допомогою в просвіт коронарних артерій і лівого шлуночка серця лікар вводить контрастну речовину, яка дозволяє побачити йому Ваші артерії під рентгенівськими променями.

Лікар зробить зйомку артерій під кількома кутами, отримавши можливість точно виявити розташування атеросклеротичної бляшки, визначити ступінь звуження коронарної судини і вибрати для Вас тактику подальшого лікування (балонна ангіопластика, стентування, шунтування).

 

Балонна ангіопластика

Для стентирования2Прі цій процедурі, яку називають також чрезкіжною трансудинною коронарною ангіопластикою (ЧТКА), для розкриття звуженої кровоносної судини використовується спеціальний балонний катетер. Балон роздувається в області звуження і, вдавлюючи бляшку в стінку судини, відкриває просвіт коронарної артерії. Це знижує ризик виникнення інфаркту міокарда.
Еволюцією ангіопластики є стентування.

Стентування – найбільш сучасний і малотравматичні метод лікування атеросклеротичного звуження коронарних артерій, коли в просвіт звуженої ділянки коронарної судини імплантується стент.

Стент – високотехнологічна металева конструкція, що представляє собою гнучку сітчасту трубочку. У складеному стані вона за допомогою спеціальних пристосувань доставляється по судинному руслу до місця звуження. Розправляючись всередині артерії, стент розсовує її звужені стінки і як каркас весь час підтримує їх в розправленому стані.

Коли технічно неможливо виконати балонну ангіопластику або стентування, Ваш лікар може запропонувати операцію коронарного шунтування.