Рекомендації для хворих після операції протезувания клапанів серця

Що таке вада серця?

Серце – порожнистий орган, який здійснює циркуляцію крові по всьому організму. Він складається з чотирьох камер. М’язова стінка, звана перегородкою, ділить серце на ліву і праву половини. У кожній половині дві камери – передсердя і шлуночок. Чотири основних клапана серця (мітральний, аортальний, трикуспідальний і клапан легеневої артерії) виконують роль дверцят між камерами і, відкриваючись лише в одну сторону, не дають крові проходити назад. Стулки здорового клапана є тонкою, еластичною тканиною досконалої форми. Вони відкриваються і закриваються, коли серце скорочується і розслабляється.

Патологічні зміни клапанів (вади) можуть бути вродженими, або виникати внаслідок різних причин: ревматичної атаки, інфекції або ішемічної хвороби серця. Виникає або різке звуження отвору (стеноз), або недостатність через неповне змикання стулок. У першому випадку, необхідно застосувати більше сили серцю, щоб нагнітати достатню кількість крові через звужений отвір, у другому випадку серцю доводиться перекачувати додатковий об’єм крові, так як частина її випливає в зворотному напрямку через неповне змикання стулок. Така постійна додаткова робота поступово послаблює серцевий м’яз і призводить до збільшення його розмірів, зниження насосної функції серця.

Якщо у пацієнта діагностували ваду, яка вимагає хірургічного втручання – протезування клапана, Ваш лікар може рекомендувати ще ряд діагностичних процедур, які більш точно визначать обсяг оперативного втручання. В першу чергу, це коронаровентрикулографія, за допомогою якої виявляють наявність уражень артерій серця і, якщо це необхідно, під час операції додатково проводиться ще аортокоронарне шунтування. Також необхідно знати, що в деяких випадках робота клапана може бути відновлена шляхом комиссуротомии (розсічення зрощених стулок) або вальвулопластики (відновлення функції клапана шляхом зміни розмірів стулок, ушивання опорного кільця). При неможливості зберегти клапан виконується його протезування.


Які види штучних клапанів бувають?

КлапаныІснує  два основних види штучних клапанів: біологічні та механічні. Біологічні протези – це замінники клапанів серця органічного походження (клапан свині або бичачий перикард), оброблені хімічним шляхом для додання міцності, стійкості до інфекції, а також з метою профілактики кальцифікації. Механічні протези зроблені з металу, вуглецю або синтетичних матеріалів. Вони розраховані на тривалий термін служби – понад 20-30 років, але вимагають постійного прийому препаратів, що розріджують кров, інакше можливий тромбоз клапана з подальшою екстреною його заміною, або інші тромбоемболічні ускладнення. Біологічні клапани не вимагають постійної кроворозріджуючої терапії, але є ризик зміни еластичності їх стулок, що в подальшому може потребувати заміни клапана.

Для чого проводиться операція клапанного протезування?
1) нормалізації кровотоку в серці і усунення додаткового навантаження на серце,
2) поліпшення якості життя пацієнта,
3) позбавлення від симптомів серцевої недостатності (задишки, набряків).


Як довго пацієнт буде перебувати в лікарні?
Зазвичай після операції хворі проводять в стаціонарі 10-14 днів. Але терміни Вашого перебування можуть варіюватися, що може бути пов’язано з наявністю супутніх захворювань.

Відновлювальний період
У відновний період, що триває приблизно 30-45 днів, можливі болі в області хірургічного втручання, які можуть зберігатися після операції протягом декількох місяців. Це є поширеним явищем і не повинно викликати тривогу у хворого.
Ваша фізична активність на початку обмежиться лише легкими роботами по дому, які не потребують значних фізичних зусиль. Будь-яка спортивні навантаження можуть бути дозволені лише після консультації кардіолога. Слід збільшувати фізичні навантаження поступово, переходячи від легких вправ до більш складних. Рекомендується ходьба вранці і ввечері, в гарну погоду, бажано по рівній місцевості, без значних підйомів. Необхідно уникати підйому тяжкості вагою понад 5 кг протягом 3-х місяців після операції.

Час повернення на роботу зазвичай обговорюється на прийомі у лікаря через 4 – 6 тижнів відновного періоду. Швидкість, з якою Ви повернетеся на роботу, буде залежати від типу роботи, Ваших обов’язків і умов праці, Вашого самопочуття і загального стану здоров’я. До закінчення відновного періоду не варто замислюватися про зміну роботи або звільнення. Всі люди видужують по-різному.

Інтимна близькість можлива через 2 – 3 тижні після операції, коли Ви в змозі пройти понад 300 метрів із середньою швидкістю або піднятися більш, ніж на один поверх без болю в грудях, задишки або слабкості.


Які ліки приймати після виписки з лікарні?

Не приймайте медикаменти, які продаються без рецепта, не погодивши з лікарем. Дуже важливо приймати всі призначені препарати, так як тільки в цьому випадку можна домогтися стабільного стану і збільшення тривалості життя. Після імплантації механічного клапана Вам необхідно приймати антикоагулянти – «розріджувачі крові» (зазвичай варфарин). Дія вафаріна має ретельно контролюватися за допомогою аналізу крові – визначається Міжнародне Нормалізованне Ставлення (МНС). Лікар підбере Вам необхідне дозування, яке необхідно суворо дотримуватися.

Режим контролю МНС:

- Під час підбору дози контроль МНС здійснюється 1 раз в 10-14 днів;
- Після отримання результатів МНС в межах цільового діапазону (2,0 – 3,0) двічі, доза варфарину вважається підібраною;
- В подальшому контроль МНС здійснюється 1 раз на місяць.
Чим більше значення МНО, тим кров більш рідка. І навпаки, чим менше значення МНС, тим кров більш густа.

У яких випадках варто звернутися до лікаря?
При появі ознак запалення післяопераційного рубця, виділень з нього, підвищення температури тіла, значне посилення стомлюваності, появі або посиленні задишки, набряків, серцебиття, перебої в роботі серця Вам варто звернутися до Вашого лікуючого лікаря. Важливо пам’ятати, що після протезування клапанів серця необхідне своєчасне лікування вогнищ хронічної інфекції: каріозних зубів, хронічних захворювань ЛОР органів (фарингіти, тонзиліти, синусити), запальних захворювань органів травлення та сечостатевої системи, гнійничкових ураження шкіри.

Подальше спостереження
Бажано після виписки не втрачати зв’язок з Вашим лікарем. Він найбільш поінформований про Ваш стан здоров’я і при ряді питань може надати істотну допомогу. Наступні консультації кардіолога проводяться через 3 або 6 місяців з моменту виписки пацієнта. На перший прийом до кардіолога слід принести виписку, результати загального аналізу крові, ревмопроб, коагулограми, результати ЕКГ, ЕхоКГ, рентгенографію органів грудної клітини.