Рекомендації з харчування для пацієнтів з високим ризиком серцево-судинних захворювань

Принципи здорового харчування:

Перший принцип – енергетична збалансованість.
Якщо енергетична цінність денного раціону людини перевищує його енерговитрати, то утворюється надмірна кількість проміжних продуктів обміну, які перетворюються в жири і відкладаються в організмі.

Другий принцип – повноцінне і достатній вміст харчових речовин в щоденному раціоні.
Як правило, більшість необхідних для організму харчових речовин міститься в продуктах тваринного і рослинного походження. Білки – основний будівельний матеріал організму, джерело синтезу гормонів, ферментів, антитіл. Оптимальна кількість білка становить 1 г на 1 кг маси тіла. Велика частина білка (70%) повинна бути тваринного походження, що залишилася (30%) – рослинного. Високобілкові продукти (м’ясо, риба, сир, яйця, сир), що містять близько 20% тваринного білка, повинні складати в раціоні до 200 г в день. Червоне м’ясо (яловичина, баранина, свинина) краще вживати не частіше двох разів на тиждень, в інші дні можна їсти курку, індичку, а ще краще рибу: що містяться в ній жирні кислоти благотворно діють на рівень холестерину в крові і на її згортання.
Джерела рослинного білка – круп’яні і бобові, гречка, рис, картопля. Це важливі джерела не тільки білка, але і вуглеводів, клітковини, мінеральних речовин (калій, кальцій, магній), вітамінів (С, В6, каротиноїди, фолієва кислота).
Овочі та фрукти – джерела вітамінів, мінеральних речовин, антиоксидантів, органічних кислот і харчових волокон. Овочів треба приблизно в два рази більше, ніж фруктів.
Загальне споживання кухонної солі ( в т.ч. міститься в хлібі, консервованих та інших продуктах), не повинно перевищувати однієї чайної ложки (6 г) в день. Краще їжу не солити, коли варите, а досолювати її за столом. Рекомендується використовувати йодовану сіль.

Консервовані, солоні, копчені продукти (м’ясо, риба) краще обмежити до мінімуму.
Рідина (воду) людина отримує як у вигляді напоїв, так і з продуктів. Крім того, клітини організму самі утворюють воду в процесі метаболізму білків, жирів і вуглеводів.
Норма споживання рідини становить 1,5-2,0 літра в день для здорової людини. Якщо у Вас є набряки, кількість рідини обмежується до 1,0 літра. Необхідно враховувати водний баланс, для чого краще вести щоденник, де буде вказано кількість випитої і кількість виділеної рідини.

Третій принцип – харчування має бути дробовим (3-4 рази на добу), регулярним (в один і той же час) і рівномірним. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2-3 години до сну.

Четвертий принцип – правильна обробка та приготування продуктів.
Вживати треба свіжі продукти, найкраще вирощені у Вашій місцевості. Їжу переважно готувати на пару, відварювати, запікати або готувати в мікрохвильовій печі. Овочі, фрукти, сіль, цукор додають в процесі приготування їжі в мінімальних кількостях.