Рекомендації для пацієнтів після операції коронарного шунтування

Що таке коронарне шунтування?

Для АКШАКШ (Аортокоронарное шунтування (АКШ) – це хірургічне втручання, метою якого є відновлення кровотоку в серцевому м’язі. При цій хірургічної маніпуляції за допомогою виділених вен з ніг (шунтів) навколо місця звуження в артерії створюють інший (обхідний) шлях для кровотоку до тієї частини серця, яка забезпечувалася кров’ю.
Маммарокоронарного шунтування (МКШ) – це створення обхідного шляху за допомогою внутрішньої грудної артерії.

Для чого проводиться операція коронарного шунтування?
1) поліпшити якість життя пацієнта,
2) позбавити його від больового синдрому та інших неприємних симптомів, що виникають внаслідок порушення кровообігу в серцевому м’язі,
3) мінімізувати ризик виникнення інфаркту міокарда, який може привести до самих негативних наслідків.

Як довго пацієнт буде перебувати в лікарні?
Зазвичай після операції хворі проводять в стаціонарі 10-14 днів. Але терміни Вашого перебування можуть варіюватися, що може бути пов’язано з наявністю супутніх захворювань.

Відновлювальний період.
У відновний період, що триває приблизно 30-45 днів, можливі болі в області хірургічного втручання, які можуть зберігатися після операції протягом декількох місяців. Це є поширеним явищем і не повинно викликати тривогу у хворого.

Ваша фізична активність на початку обмежиться лише легкими роботами по дому, які не потребують значних фізичних зусиль. Будь-яке спортиве навантаження може бути дозволено лише після консультації кардіолога. Слід збільшувати фізичні навантаження поступово, переходячи від легких вправ до більш складних. Рекомендується ходьба вранці і ввечері, в гарну погоду, бажано по рівній місцевості, без значних підйомів. Необхідно уникати підйому тяжкості вагою понад 5 кг протягом 3-х місяців після операції.

Час повернення на роботу зазвичай обговорюється на прийомі у лікаря через 4 – 6 тижнів відновлюваного періоду. Швидкість, з якою Ви повернетеся на роботу, буде залежати від типу роботи, Ваших обов’язків і умов праці, Вашого самопочуття і загального стану здоров’я. До закінчення відновлюваного періоду не варто замислюватися про зміну роботи або звільнення. Всі люди видужують по-різному.

Інтимна близькість можлива через 2 – 3 тижні після операції, коли Ви в змозі пройти понад 300 метрів із середньою швидкістю або піднятися більш ніж на один поверх без болю в грудях, задишки або слабкості.

Які ліки приймати після виписки з лікарні?
Ви повинні приймати ліки, які призначить Ваш лікуючий лікар. Не приймайте медикаменти, які продаються без рецепта, не погодивши з Вашим лікуючим лікарем.

У яких випадках варто звернутися до лікаря?
При появі ознак запалення післяопераційного рубця, виділень з нього, підвищення температури тіла, значне посилення стомлюваності, появі або посиленні задишки, набряків, серцебиття, перебої в роботі серця, а також відновлення болів за грудиною Вам варто звернутися до Вашого лікуючого лікаря.

Подальше спостереження.
Бажано після виписки не втрачати зв’язок з Вашим лікарем. Він найбільш поінформований про Ваш стан здоров’я і при ряді питань може надати істотну допомогу. Наступні консультації кардіолога проводяться через 3 або 6 місяців з моменту виписки пацієнта. На перший прийом до кардіолога слід принести виписку, результати загального аналізу крові, біохімічного аналізу крові, в тому числі ліпідограму, результати ЕКГ, ЕхоКГ, рентгенографію органів грудної клітини.